Expositie ‘Natuur, Milieu en Haagse Beemden’ in de Lucaskerk

12 juni 2021     Redacteur Nelleke van der Zee – Foto’s Ton van Doorn

 

Fotograaf Marjan Bogers exposeert met haar werk vanaf februari tot en met eind juni in de Lucaskerk aan de Tweeschaar. De getoonde foto’s zijn een selectie uit het werk van Marjan in samenspraak met dominee Joan van Kempen en Dick de Man als aansluiting op het doel van de Lucaskerk om meer de grens op te zoeken tussen kerk, cultuur en samenleving. De expositie is te bezichtigen tijdens de inloop ochtenden op maandag- , woensdag- en vrijdagochtend van 9.00 – 12.00 uur.

 

“De Lucaskerk kijkt waar zij kan bijdrage om de wijk leefbaar en goed te houden”, vertelt dominee Joan van Kempen. “Daartoe heeft de kerk haar banden met de omgeving versterkt in het bijzonder met ‘Netwerk Haagse Beemden’, dat nuttige dingen onderneemt voor de wijk met als rode draad de verbinding en ontmoeting tussen de bewoners om de wijk levendiger en vitaler te maken. Zij werken nauw samen met wijkbeheerders van de gemeente, de buurthuizen, het Bekom en andere organisaties. Wij verkennen verschillende terreinen waarop wij als gemeenschap dienstbaar kunnen zijn voor de wijk. De Lucaskerk wil graag kunstenaars en musici een podium bieden. Daarnaast willen wij ook een groene kerk zijn, door ecologisch groen rondom de kerk en inrichting van een buurttuin en hebben wij compassie met de bewoners door onder anderen; open inloop, lotgenootgroepen, etcetera.”


Overeenkomsten

De foto’s van Marjan symboliseren een noodkreet om de mensheid bewust te laten worden van het milieu en wat wij er mee doen. Het beeld dat Marjan schets met haar foto’s komt overeen met het thema ‘Zie de aarde’, over het rentmeesterschap over de aarde en de verantwoordelijkheid die daarbij hoort. Wanneer het weer mogelijk is wil dominee Joan van Kempen tijdens de vieringen gebruik maken van de foto’s van Marjan tijdens de deelthema’s duurzaamheid, klimaatbeheersing en groene kerk. Marjan is zelf ook heel bewust met het milieu bezig en maakt zich met name zorgen om de stijging van het water. Naar aanleiding van het boek ‘Het water komt’ van Rutger Bergman, kreeg zij inspiratie om foto’s van de natuur in de Haagse Beemden te maken. Zo symboliseert de foto van het meisje in het water, de stijging van de zeespiegel. En met de foto van het meisje met de aarde wil zij laten zien dat wij de aarde moeten koesteren en behoeden.

 

Marjan Bogers

Marjan is getrouwd heeft twee kinderen en een kleinkind. Zij geniet al enige tijd van haar pensioen. Zij is al jaren met verschillende creatieve uitingen bezig als zij tien jaar geleden een tip krijgt van een vriendin om een camera aan te schaffen. Zo is zij gestart met fotograferen. Al snel wordt de camera ingeruild voor een professionelere camera en sluit Marjan zich aan bij diverse fotoclubs om feedback te krijgen over haar foto’s. Regelmatig vallen haar foto’s in de prijzen. “Ik exposeer een aantal keren per jaar”, zegt Marjan. “Momenteel heb ik naast deze expositie ook een tentoonstelling bij fotoclub Made, waar ik lid van ben. Ik vind het leuk om aan wedstrijden mee te doen. Het is een uitdaging om te kijken wat ik met het thema kan doen. Mijn foto’s bouw ik op in verschillende lagen. Ik wil er altijd een verhaal mee vertellen en er moet emotie in zitten. Mijn grote voorbeelden zijn de fotografen Marie Cecile Thijs en Stephan Vanfleteren. Door het fotograferen van de natuur in de Haagse Beemden ben ik in contact gekomen met de Lucaskerk. Samen met Joan van Kempen en Dick de Man zijn wij tot deze collectie gekomen. Ik heb tot nu toe alleen maar leuke en positieve reacties gehad”, aldus Marjan.

 

W: lucaskerk.nl
W: fotoclubmade

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven