‘Colors of life’ in Sociaal Cultureel Centrum ’t Kraaienest

11 juni 2021     Redactie Nelleke van der Zee – Foto’s Ton van Doorn

 

 

In Sociaal Cultureel Centrum ’t Kraaienest is tot eind juni de expositie ‘Colors of life’ van kunstenaars Renée Santbergen, Saskia de Kroes, Anja Santbergen en Bep de Vulder te bezichtigen. De expositie bestaat uit schilderijen van Renée en Saskia en beeldhouwwerken van Anja en Bep.

 

Renée, Anja en Bep hebben al vaker samen geëxposeerd, maar voor Saskia is het de eerste keer om met deze drie kunstenaars te exposeren. Alle vier zijn zij het erover eens dat de kunstwerken tezamen een mooi geheel vormen en ook goed bij elkaar passen. Het is erg kleurrijk! Het initiatief komt van Renée. Zij heeft het met de anderen afgestemd en het thema bedacht. Kunst maken is voor Renée een enorme uitlaatklep. “In deze coronatijd heb ik een jaar binnen gezeten, omdat ik tot de risicogroep behoor”, vertelt Renée. “Ik heb heel veel geschilderd en ook individueel lesgegeven. Voor mijn schilderijen maak ik gebruik van diverse materialen. De laatste tijd werk ik ook veel met acrylverf en gemengde technieken. Ik heb les gehad van de kunstenaars Marin Elsen en Melanie van Dorp. Mijn inspiratiebron zijn mensen met een verhaal en dieren.”


Gevonden voorwerpen

Saskia de Kroes begon in 2009 met schilderen. “Ik heb een workshop gevolgd en lessen gehad van kunstenaar Maud Quaedvlieg”, vertelt Saskia. ”Online volgde ik lessen van kunstzinnig therapeut Mariëlle Hassing. Dieren vormen mijn inspiratiebron, maar ook voorwerpen die ik op straat vind. Zo heb ik zadelkapjes (kleine metalen driehoekjes die onder een fietszadel zitten) als vogeltjes in mijn schilderijen verwerkt.” Saskia schildert intuïtief en maakt gebruik van acrylverf. Naast het schilderen is Saskia ook de organisator van verschillende exposities van kunstenaars uit de Haagse Beemden in SCC ’t Kraaienest.

 

De liefde voor een steen

Beeldhouwster Anja Santbergen volgde diverse opleidingen, waarvan de laatste bij de IKO, de Kunstacademie In België. “In mijn atelier geef ik samen met beeldhouwster Bep de Vulder workshops”, vertelt Anja. Ik ben al dertig jaar met deze hobby bezig. Tijdens de lockdown konden wij geen workshops geven. In die tijd heb ik heel veel kunstwerken gemaakt. Als ik een steen vastpak, ontstaat er in mijn hoofd al een bepaalde vorm en daar werk ik dan langzaam naar toe. Ik werk het liefst met seleniet. Bep en ik werken veel samen en wij exposeren ook samen. Ik werk altijd op gevoel.” Bep de Vulder is door een workshop verliefd geworden op het beeldhouwen. Zij heeft samen met Anja de opleiding bij de IKO gevolgd en beeldhouwt al vijftien jaar. “Ik werk graag met albast”, zegt Bep. “Tijdens de coronatijd heb ik in mijn privéleven ingrijpende dingen meegemaakt, waardoor ik met het beeldhouwen meer de diepte in kon gaan. Ik kon nog meer gevoel in mijn werk leggen om zo door mijn processen heen te kunnen gaan.”

 

E: santbergenrenee@gmail.com
E: santbergenanja@gmail.com
E: bepdevulder@gmail.com
E: sdekroes@ziggo.nl

  

 

 

 

 

 

 

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven