Buitenspeeldag in de Haagse Beemden

11 juni 2021     Redacteur Nelleke van der Zee – foto’s Alex De Vliegere

 

Iedere tweede woensdag in de maand juni wordt in heel het land de Nationale Buitenspeeldag gehouden. Overal in het land worden straten afgesloten zodat kinderen er zonder gevaar naar hartenlust kunnen spelen. Ook in de Haagse Beemden worden op vier verschillende locaties de Buitenspeeldagen gehouden.

 

Inloop de VERbindING, Kinderboerderij De Sik en Ontmoetingscentrum De Sleutel hebben hun krachten gebundeld. Na betaling van 1 euro krijgen deelnemers een stempelkaart, waarop zij een krul kunnen halen bij de deelnemende organisaties. Peter Ligvoet, Sirelda, Nicole en Loes Rompa, vrijwilligers van Inloop de VERbindING zitten er klaar voor. Loes: “Ik ben blij dat het weer mag. Voor ons is het de eerste keer dat wij meedoen aan de Buitenspeeldag. Vorig jaar zat het weer een beetje tegen. Als de kinderen overal een krul hebben gekregen, krijgen zij een lekkere snoepzak.”

Op straat staan verschillende leuke uitdagingen voor de kinderen, zoals boogschieten, badminton, stokkenvangspel, bowlen en nog vele ander leuke spellen. Een grote ranjafontein moet de dorst lessen. Menno, Bram en Boris van Grote Broer/Zus zorgen ervoor dat de kinderen de juiste uitleg krijgen bij de spellen. Menno: “We zijn er helemaal klaar voor. Ik hoop dat het druk wordt.” Oma Pauline is samen met haar kleinzoon Boris (9 jaar) en zijn vriendje Noa (5 jaar) naar de Buitenspeeldag gekomen. “Ik vind het een heel leuk initiatief”, zegt Oma Pauline. “Ik zie hoe de kinderen genieten van het spelaanbod.” Boris: “Ik vind het boogschieten heel leuk.” Daar sluit Noa zich bij aan.


Ontmoetingscentrum De Sleutel

Natasja Donkers loopt te stralen. “Het is zo fijn dat wij weer iets kunnen organiseren voor de wijk. Ik krijg van verschillende moeders te horen dat het weer ouderwets gezellig is. Ik geloof dat er zo’n vijftig kinderen aanwezig zijn. En het is ook leuk dat wij nu samenwerken met de drie andere locaties. Daniël (9 jaar) heeft het helemaal naar zijn zin. “Ik vind het heel leuk”, zegt hij. “Ik heb op de rodeostier gezeten en ik ben in de Indianenbaan geweest én wij hebben tikkertje gespeeld. Ik kom altijd naar de Buitenspeeldag.” Ook Sara (8 jaar) heeft het erg naar haar zin. “Ik vind het leuk, omdat ik van alles hier kan doen”, zegt zij. “Bij de Indianenbaan vond ik het klimmen wel erg lastig, De rodeostier vond ik heel leuk. Ik ben ook al bij Kinderboerderij De Sik geweest.”

 

Buurthuis Gageldonk

Bij het buurthuis zitten de kinderen net met een geverfde voet, als uw redacteur er aankomt. De bedoeling is dat zij daar een afdruk van maken op een stuk papier. Hanny de Boer is blij dat zij weer leuke dingen kunnen organiseren in het buurthuis. “De geplande activiteiten zijn omgewisseld voor wateractiviteiten vanwege het lekkere weer”, vertelt Hanny. “We hebben al met een plateau met bekers gevuld met water gelopen die de andere kinderen dan met een waterpistool eraf moesten schieten. En zo meteen gaan we met watersponzen gooien.” Ook voorzitter Latifa is blij dat het allemaal weer mag. “Tijdens de lockdown waren wij wel beperkt open voor de kwetsbare mensen. Ik merk dat de mensen heel blij zijn dat zij weer mogen komen. Als het EK-voetbal begint kunnen zij ook bij ons gezamenlijk naar voetbal kijken. Tijdens 44 jaar Haagse Beemden hebben wij Open huis.

Philana (10 jaar): “Ik kom vaker naar de activiteiten voor kinderen in dit Buurthuis. Het is altijd gezellig hier. Vandaag vind ik het leuk, omdat het lekker weer is. Ik heb al een parcours gelopen met een plateau met bekers vol water. Dat was heel leuk. Wie gaan direct proberen met onze voeten balletjes uit een teil met water te halen en met watersponzen naar elkaar gooien”, zegt zij lachend. Lieke (9 jaar): “Ik kom altijd naar de Buitenspeeldag, omdat wij dan allemaal leuke dingen gaan doen. Helaas heb ik geen bekers eraf geschoten.” Bende (8 jaar): “Ik kom hier voor de eerste keer. Ik vind het heel leuk, want het is lekker warm weer. Ik heb wel raak geschoten!” Zowel Hanny als Latifa zijn blij met de opkomst.

 

F: InloopVERbindING.Breda
F: desleutelbreda
F: Buurthuis-Gageldonk

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven