Creatieve oplossingen bedenken - Kunst in de wijk

29 mei 2021     Redactie Nelleke van der Zee - Foto’s Alex De Vliegere

 

Kunstenaar Margreet Lankhuizen wordt door een vriendin geattendeerd op een Facebook-oproep voor het beschilderen van vier betonblokken die de mooie vijver in het stadspark Kesteren gaan sieren. Voor Margreet dé gelegenheid om haar werk aan het grote publiek te laten zien en op die manier de bewoners kennis te laten maken met een gedeelte van haar project ‘Çorona polderroutes’ 

 

Margreet is geboren en getogen in Terheijden en komt in 1985 in de Haagse Beemden wonen. Zij is getrouwd met Ad en moeder van twee kinderen. Zij is altijd al creatief geweest, maar acht jaar geleden, besluit zij om zich helemaal op de kunst te storten. Zij gaat naar IKO De Kunstacademie in Hoogstraten en volgt de eerste twee jaar kunstexploratie, waar zij kennis maakt met de verschillende disciplines van kunst. Aan het einde van het tweede jaar kiest Margreet voor het schilderen, en krijgt daarin vijf jaar les. Vorig jaar heeft zij deze opleiding succesvol afgesloten en momenteel is Margreet bezig aan de laatste twee jaar ’specialisatie’.

 

Conceptuele kunst

“Met mijn project Corona polderroutes laat ik alle routes en dingen die ik onderweg tegenkom zien. De zwarte blokken staan voor de corona en de gekleurde blokken symboliseren de routes en de natuur. Ik ben met dit project begonnen, omdat ik zelf zo blij word van mijn wandelingen in de polder. In deze coronatijd zijn dat mijn lichtpuntjes. Iedere keer als ik in de Haagse Beemdenpolder heb gewandeld of heb hardgelopen, noteer ik de route en wat ik die dag heb gezien. Daar maak ik vervolgens kunst van.” Margreet laat een stapel witte kartonnen platen zien waarop zij routes handmatig heeft geborduurd. Aan haar wand hangt een route gemaakt van hout en op haar tafel ligt een kleed waarop de routes machinaal worden geborduurd. Zij heeft mappen met gekleurde knipsels, die de routes weergeven. Alles wordt door Margreet met precisie gedocumenteerd. Zij heeft heel veel werk, maar kan dit alleen tijdens de jaarlijkse expositie bij IKO laten zien. Met het beschilderen van de betonnen blokken kan zij nu toch iets van haar werk met de bewoners delen.

 

Bewondering

Margreet houdt ook een dagboek bij. Niet een gewoon geschreven dagboek, maar foto’s van haar corona huismus. Zij maakte een sjabloon van een vogel en die legt zij op een krantenartikel of op iets waar zij zich die dag mee bezig houdt en daar neemt zij een foto van. Tot nu toe heeft zij al vierhonderdeenenveertig vogeltjes in haar iPad staan, die tezamen haar dagboek vormen. “Ik krijg mijn inspiratie vooral van het leven buiten, van de polder en van mijn musea-bezoeken. In mijn hoofd ben ik altijd bezig. Voor mijn kunst gebruik ik allerlei soorten materialen zoals: hout, stof, garen, karton, linnen en zelfs afval. Ik wil met mijn kunst vooral laten zien dat het gewone leven ook al goed is! Grote voorbeelden zijn voor mij Willem de Kooning, Mark Rothko en Sol LeWitt. Het bezig zijn met kunst brengt mij vrijheid en de mogelijkheid om alles te proberen. Het creëren is leuk! Na mijn tweede vaccinatie in juli verdwijnen de zwarte vlakken en vervang ik die door witte of gekleurde vlakken.”

 

E: polderhaas@icloud.com

 

      

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven