Voorkom, voordat ’t brandt

16 augustus 2022     Ingezonden door Veiligheidsregio Midden- en West Brabant

Het is al weken warm in Nederland. Om daarin verlichting te zoeken duiken we vaak ook de natuur in. In de bossen is het namelijk een stukje koeler. De afgelopen weken is er maar weinig water gevallen waardoor het erg droog is. De droogte en het vele dode hout in de bos- en natuurgebieden zorgen ervoor dat de kans dat een natuurbrand ontstaat groot is.

Reizen met uw hond

16 augustus 2022     Redactie en foto AniCura dierenziekenhuis

Als u op vakantie gaat met uw hond vraagt de buitenlandse wet- en regelgeving u om aan een aantal regels te voldoen. U heeft niet alleen te maken met de regels van uw eindbestemming, maar ook met de regels en eisen van alle landen waar u met uw hond doorheen reist.

Vuelta-weekend Breda in het teken van fietsen en feest

15 augustus 2022     Ingezonden bericht

Breda kleurt Vuelta-rood komende week, want het is zover. De Ronde van Spanje, La Vuelta, komt naar Nederland. Om precies te zijn op 19, 20 en 21 augustus met vooraf op donderdag 18 augustus een ploegenpresentatie in Utrecht.

Aan de slag voor toekomstig Moerenpark

27 mei 2021     Redactie Monica Rijpma - foto’s Ton van Doorn

 

Eerder deze week deed HBNieuws verslag van de jaarlijkse mega vrijwilligersactie NLDoet. Nu belichten we een aantal initiatieven.

 

De Haagse Beemden zijn rijk aan onverwacht pittoreske hoekjes en de omgeving van het Moerenveld is daarvan een goed voorbeeld. Grenzend aan een van de uitlopers van het groene hart, verscholen achter Buurthuis Gageldonk aan de Merodelaan, liggen naast elkaar Tennis Vereniging Haagse Beemden, nutsbasisschool De Hoogakker, voetbalvereniging The Gunners, het hondenuitlaatveldje, Het Hooghuijs, de Maria Dymphnakapel, de Kapeltuin en het Moerenveld met inwonend mandarijneendenpaar. Het is er vaak gezellig druk, want de gymplaats wordt gebruikt door voetballende lokale Maradona’s en de gymklassen van NBS De Hoogakker. De fitnessrekken worden goed bezocht en hondenuitlaters kletsen met elkaar aan het poortje.

 

Opfleurbeurt

Een paar buurtbewoners zijn begonnen deze ontmoetingsplek nog meer op te fleuren. Er zijn al bloembollen geplant en een aantal perenboompjes. Via NLDoet komt nu de oproep om op zaterdag 29 mei samen met buurtbewoners verder te werken om het Moerenveld een leukere en levendigere ontmoetingsplek te maken voor jong en oud. Sport, spel en ontspanning blijven centraal staan. De activiteiten op zaterdag bieden voor elk wat wils, zoals prullen prikken en beplanting aanleggen. Daarnaast gaat het ook over elkaar ontmoeten en met elkaar plannen maken om van het Moerenveld een schone en veilige ontmoetingsplek te maken voor iedereen, met een parkachtige uitstraling.

 

Freek van OmmerenKapeltuin

Direct naast het Moerenveld en het Moerenpad steek je door naar de Kapeltuin, inmiddels bij steeds meer wijkbewoners bekend van het jaarlijkse Oogstfeest of de kunstprojecten. Ook daar wordt, zoals elk jaar, weer meegedaan aan NLDoet. Als de nieuwe druivenboog nog niet af is wordt daar aan gewerkt. Een aantal tuinmeubels wacht op wat liefhebbend onderhoud en bij goed weer zijn er volop schoffel- en andere tuinklussen. Freek van Ommeren heeft in de loop der jaren zijn stempel gedrukt op de Kapeltuin. Hij heeft samen met vrijwilligers op een braakliggend stuk grond een tuin aangelegd in de stijl van een echte klooster- of kapeltuin rond een centraal kruispad. De spiraaltuin vooraan met kruiden en bloemen is altijd goed voor een meditatieve wandeling die verbazingwekkend rustgevend kan werken. Achterin ligt de rotstuin ‘Steenrijk’ voorbij de perken met groente, kruiden en bloemen die elk jaar een ander aanzicht krijgen.

 

Middeleeuws tuinadvies

Freek heeft jaren inspiratie opgedaan en gegeven bij het Prehistorisch Dorpmuseum in Eindhoven en dat is terug te zien in de Kapeltuin. De waterton put water uit de bodem met een eeuwenoud pompsysteem en de houten heggen en hekjes worden elk jaar opnieuw geoogst, bewerkt en op maat gemaakt. Hieraan zal ook worden gewerkt op 29 mei en liefhebbers kunnen dus wat middeleeuws organisch tuinadvies komen opdoen. Ook wordt gewerkt aan een houten kunstwerk dat organisch zal groeien uit houten blokken en takken. Er is bij deze een oproep voor wat houtbewerkers met boren van verschillende diktes.

 

Contact De Kapeltuin Breda:

J.H.A. van Leeuwen, dehansvanleeuwen@gmail.com ; 076 5429434

 

Contact Samen aan de slag voor Park Moerenvel (29 mei 11.00 – 1600 uur):

L van Est, mooiermoerenveld@gmail.com

Terug Schrijf reactie

ADVERTEREN?

 

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 

 

Aardbeienkwekerij Van de Riet 28-04-22 tm 24-04-23

Vissers Elektrotechniek 07-12-21 tm 07-12-22

Vissers Elektrotechniek

 

 

EHP-makelaardij

 

 

 

^ Naar boven