De mens versus de natuur

16 mei 2021     Redactie Nelleke van der Zee - Foto Ton van Doorn

Vojka Gouka met enkele door haar gemaakte schilderijen

 

Kunstenaar Vojka Gouka wil met haar schilderijen laten zien wat de plaats is van de mens in de natuur en wat de verbinding is van de mens met de natuur. Zij heeft al verschillende keren geëxposeerd, maar heeft door familieomstandigheden haar creativiteit momenteel op een laag pitje staan. Nu is Vojka voornamelijk oppas oma van haar prachtige kleindochter.

 

 

Aan de muur in de huiskamer hangen enkele werken van Vojka te pronken. Op de vraag “Wie is Vojka?”, blijft ze even het antwoord schuldig. Ze stelt een wedervraag: “Wat wil je dat ik vertel?” Vojka komt uit Servië en is in 1983 voor de liefde voor haar Franz naar Nederland gekomen en trouwde met hem. Vojka is moeder van een zoon en een dochter en de trotse oma van een kleinzoon en kleindochter. In Servië heeft zij als docent Engels gewerkt en in Nederland werkte zij een aantal jaren in Rotterdam als docent in de Servische taal. Als jong meisje had zij al de liefde voor het tekenen. Tot haar zestiende jaar was dat dan ook een leuke bezigheid voor haar. Daarna heeft zij er eigenlijk niets meer mee gedaan, tot het in 1992 weer begon te kriebelen. Vojka volgt diverse cursussen om haar talent nog meer te ontplooien.

 

Combinatie van factoren

“Ik heb een paar jaar schilderles gehad bij De Nieuwe Veste”, vertelt Vojka. “Ik was lid van De Vereniging Vrijetijd Beeldende Kunstenaars (VBK) en werd begeleid door de kunstenaars Tatjana Korchagina, John van Gils en José Albers. Ik werk met verschillende materialen, zoals houtskool, pastel en olieverf, op canvas of op karton. Mijn inspiratie komt voort uit een combinatie van wat ik meemaak en zie, vanuit mijn innerlijke leven, ideeën en gevoelens. Als ik eenmaal bezig ben met schilderen ervaar ik een soort van transcendentie. Alsof de kunst en het maken van kunst mij overstijgt en er momenten zijn dat er geen zelfbewust proces meer is. Ik vind het lastig om precies te verwoorden wat er dan met mij gebeurt. In mijn schilderijen staat de mens centraal. De mens versus de natuur. Ik schilder graag portretten, soms in opdracht en dan is er gelijkenis. Maar het liefste wil ik vanuit mijn fantasie een portret schilderen.”

 

Bewondering

“Er zijn geen kunstenaars waar ik echt inspiratie door krijg, maar ik heb heel veel bewondering voor de grote meesters zoals Rembrandt van Rijn, Vincent van Gogh, Pablo Picasso en Henri Matisse”, vervolgt Vojka haar verhaal. “Ik zag in Rotterdam het werk van de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero. Hij maakt met pastel hele grote tekeningen en dat heeft mij doen beseffen dat er meer mogelijkheden zijn om met pastel te werken.” Vojka heeft diverse keren meegedaan met de Kunstroute Haagse Beemden, zij heeft geëxposeerd bij restaurant Il Primo, in de Waalse kerk en verschillende keren in een galerie in Rotterdam. Zij had haar eigen atelier aan de Vlaszak, maar dat moest jaren geleden plaatsmaken voor nieuwbouw. Zodra haar privéomstandigheden het toelaten is Vojka van plan om het penseel weer ter hand te nemen.

 

 

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven