Heksenwiel zonder Limburgia: onvoorstelbaar!

26 april 2021     Redactie: Tilly van Doorn-Cogenbach - Foto: Ton van Doorn

 

Tot grote schrik van veel omwonenden kwam zaterdag het nieuws naar buiten dat Limburgia al heel snel moet verdwijnen uit Heksenwiel. In gesprek met Annemarie van der Kruyssen, de eigenaresse van de patisserie en ijssalon, blijkt al snel hoe ook zij onaangenaam verrast werd toen ze in de nacht van vrijdag op zaterdag een mailtje ontving van de verhuurder. Tom Schopman van verhuurder Sectie 5 gaf te kennen dat de huurovereenkomst eindigt per 29 april en de winkelruimte leeg moet worden opgeleverd. Kortom er restten haar nog enkele dagen om het pand leeg te maken en daarna te verlaten. Vandaag, maandag 26 april, is daarom de laatste dag dat de winkel nog open is. Annemarie probeert nog zoveel mogelijk te verkopen, de zaak wordt leeggeruimd, apparatuur verwijderd en het is einde oefening!

 

In gesprek met het echtpaar Kruyssen blijkt al gauw dat de opdracht tot sluiting totaal onverwacht kwam. “Ik ben al veertien en een half jaar in dit winkelcentrum gevestigd. Begonnen als franchisenemer en later zelfstandig geworden”, vertelt Annemarie. “De voormalige franchisegever Limburgia werd toen mijn inkooporganisatie (ik noem hem voor het gemak ‘mijn bakker’) en het huurcontract kwam op mijn naam.” Vanwege de leegstand durfde zij niet voor langer dan twee jaar bij te tekenen, al stond er in het contract dat je dan geen huurbescherming hebt. Anderhalf jaar geleden werd het winkelcentrum overgenomen door Sectie 5 Verhuurmaatschappij. Er was ook wat meer beweging te zien in het Heksenwiel en Annemarie besloot om dan toch voor vijf jaar verlenging te gaan. Hoewel in het contract stond ‘met mogelijkheid tot verlenging’, bleek dat het toch niet omgezet kon worden.

 

Gestreden tot de laatste dag!

Annemarie: “Eind maart kreeg ik een factuur voor de huur van april, maar daarin stond ‘huur tot 29 april’ en dat klopt niet. Ik belde naar Sectie 5, waar een mevrouw, ene Gwen, vertelde dat het contract stopt, maar de projectontwikkelaar nog niet precies wist hoe of wat. Wel zei ze dat ik het ijsseizoen in elk geval mocht uitdraaien, dat duurt tot oktober. Ze heeft dit ook tegen mijn accountant en iemand van de winkeliersvereniging gezegd, maar helaas heb ik dat niet schriftelijk bevestigd gekregen. Vervolgens kwam op 10 april opeens een aangetekende brief met de mededeling dat het 29 april afgelopen was. Ik belde direct, maar Gwen, onze contactpersoon, bleek spoorloos en we kregen een andere contactpersoon bij Sectie 5. Intussen spraken we met de gemeente, Limburgia, onze account, de rechtsbijstand, de winkeliersvereniging, wie ons ook maar kon helpen hiermee. De gemeente heeft erg z’n best gedaan, we mochten op naam van Limburgia huren, maar we konden het niet winnen. Onze vervangende contactpersoon bij Sectie 5 was opeens ziek en de derde die we hadden was opeens op vakantie, kortom: contact met Sectie 5 was niet mogelijk, we kregen ook niet iemand anders aan de telefoon”.

 

Dochterlief achter de toonbank in de winkel - Foto: Ton van Doorn

 

Sluiten, maar een kans om opnieuw te beginnen...?

“Uiteindelijk kreeg afgelopen vrijdag onze bakker wel iemand te pakken. Deze meneer antwoordde nu niet veel te kunnen doen, maar hij zou het maandag laten weten en dacht dat we misschien wel wat langer konden blijven. Dus ja, dan gloort de hoop weer op. Maar vrijdagnacht om drie uur kwam er een mailtje van de heer Schopman van Sectie 5: het stopt en de 29e moesten we eruit zijn. Er is geen kans of tijd meer om te reageren, ook onze dochter die in de winkel staat wordt nu werkloos”. Annemarie toont ons het onheilsmailtje, dat haar wereldje op z’n kop zette. “Nu zoeken we een nieuw pand met horecavergunning”, vertelt zij verder. “Het pand hiernaast staat al vijf jaar leeg en heeft ook een horecavergunning, maar nee hoor, dat was niet mogelijk bij Sectie 5. Een ander pand in het winkelcentrum dan misschien? Maar we kregen steeds nul op het rekest, ze willen ons blijkbaar niet…”.

 

Bewoners geschokt

De omwonenden van het Heksenwiel zijn geschokt: er wordt een petitie gestart, op facebook staan veel verontwaardigde reacties, er komt een ingezonden brief in het Haagse Beemden Nieuws van Eveline Bogaard, die het initiatief voor de petitie nam. Zij vindt het zo zonde dat er weer een winkel weggaat, die een mooie herinnering voor haar kinderen had kunnen worden: “samen met mama op zaterdag of zondag een ijsje bij Limburgia kopen, zo ontstaat een traditie en maak je jeugdherinneringen”, vindt zij. “Limburgia was ook een ontmoetingsplaats voor ouderen in de wijk: gezellig bijkletsen met een kopje koffie. Ik hoop dat de petitie een signaal naar de gemeente is. Eén van de taken van de gemeente is ook de kleine ondernemers te beschermen!” Ook vanuit de politiek is er belangstelling, zowel de SP als de Partij van Pim Fortuyn hebben gereageerd.

 

Zuur

Annemarie lacht weemoedig: “Al die aandacht is geweldig en doet ons veel goed. Je denkt dat het afgelopen is en dan komen er zoveel mensen die het allemaal verschrikkelijk vinden, een petitie, we krijgen bloemen, wijn en andere cadeautjes, mensen die nog wat willen doen voor je. Sommigen mensen staan huilend voor de toonbank, maar het is niet anders. De overweldigende reacties van alle klanten en omwonenden doen ons heel veel goed, we zijn er stil van.” Hugo voegt eraan toe: “Nu moeten wij eruit, op de dag dat de terrassen weer open mogen, dat is wel heel zuur!”

 

Schrijf reactie

Brasserie 't Archief op 't Heksenwiel

 

Brasserie 't Archief

^ Naar boven