De Asterdhoeve in coronatijd

26 april 2021     Redactie en foto: Jolande Rommens

 

Even een koffie pakken of een broodje meenemen als je er voorbij komt. (Foto: Jolande Rommens)

 

Op een zonnige zondagmiddag staat Peter Leenhouts buiten voor zijn Asterdhoeve. Hij maakt een praatje met de voorbijgangers, de fietsers en de mensen die er met de hond langs komen. Zijn Asterdhoeve mag nog niet open, maar dat wil niet zeggen dat hij niet graag de contacten aanhaalt en de mensen die voorbij komen wil voorzien van iets te drinken en te eten. Met wat muziek op de achtergrond verkoopt hij broodjes, koffie, thee, frisdrank en een pilsje voor zijn restaurant aan de Rietdijk.

 

Het is mei 2019 als hij de Asterdhoeve, toen nog Texashoeve genoemd, overneemt. Hij doopt het om naar Asterdhoeve naar de gelijknamige Asterplas die hier om de hoek ligt. De naam Texashoeve was oorspronkelijk de Texasbar. Waarom Texas? Peter vertelt dat het voorheen de mannen waren die hier voetbalden en de vrouwen reden hier paard en dat waren de Texasgirls. Echter, dat is nu allang niet meer zo en vandaar dat Peter de naam Asterdhoeve heeft gekozen naar het recreatiegebied waar zijn horecagelegenheid aan ligt.


Peter opende in oktober 2019 zijn deuren en terras voor bezoekers, fietsers, wandelaars en voorbijgangers. Het terrein is mooi opgeknapt. Een prachtig terras met vrolijke bloembakken. Twee jeu-de-boulesbanen en een hele leuke speeltuin voor de jongere gasten die er nu maar verlaten bij ligt. Daarachter lopen twee ezeltjes en een paar pauwen die zich regelmatig laten horen. “Die zijn van de buren, maar die geven ook een stukje landelijke sfeer”, vertelt Peter.

 

Hoe overleef je Corona als ondernemer?

“Dat is niet makkelijk en voornamelijk interen op wat je hebt”, zucht Peter. “Het is een moeilijke tijd. Ik ging open in oktober 2019 en moest alweer sluiten in maart 2020. Dan mochten we in juni 2020 weer open en sloten we weer half oktober 2020. Het is niet goed voor je bedrijf en het kost veel geld. Sommige kosten lopen gewoon door en sommige kostenposten worden tijdelijk opgeschort, zoals onderhoud van koffiemachines bijvoorbeeld. Echter als we dadelijk van 12.00 tot 18.00 uur open mogen gaan die kosten gewoon weer door alsof ik vol open ben, maar dat is natuurlijk niet zo.”

 

“Waarom 12.00 tot 18.00 uur openstelling is me een raadsel. Het lijkt niet op enige wetenschappelijke grond gebaseerd, deze tijden. Als ik pech heb kost dit alleen maar geld, want je moet er personeel voor aannemen en als er dan maar een paar mensen komen. Zo ook mensen die komen na werktijd die moeten na een uur alweer weg. De vraag is of het op die manier wel te doen is en niet enkel een nog grotere kostenpost. De compensatieregelingen zijn minimaal voor ons en je kan er niet van overleven. Dat moet je toch echt van je eigen geld doen nu.”

 

Peter is aangedaan als het gaat om de onevenredig harde aanpak van de horeca in Nederland. “Wij betalen een harde prijs, de cijfers stijgen maar door terwijl we al maanden gesloten zijn. Het ligt niet aan ons dat de cijfers zo stijgen. Op een terras buiten zitten is veiliger dan met zijn allen thuis gaan zitten drinken en dat is wat er dan toch gaat gebeuren na 18.00 uur. En mensen trekken daarna ook naar de parken en gaan daar buiten door. Waarom mag het dan niet hier op een terras? Wij houden hier de regels goed in acht en zorgen ervoor dat het veilig kan.”

 

Terrassen weer open!

Als op 28 april de terrassen weer opengaan mogen er vijftig man op een terras. Hoe groot je terras ook is. In winkels wordt er per vierkante meter gekeken, maar hier niet. Dat is wel vreemd te noemen. Peter wil niet negatief klinken, maar hij vindt het wel spannend om zo beperkt open te mogen zijn en niet binnen te mogen openen. “Je moet nu elke keer ‘nee’ verkopen als mensen naar het toilet willen of kinderen naar de speeltuin willen. Dat vind ik echt vervelend. Dat gaat gelukkig veranderen.”

 

Het is binnenkort meivakantie, laten we hopen dat er veel goed weer is en mensen de Asterdplas opzoeken. Je kan mooie fietstochten in de omgeving maken of hier komen wandelen in de Vierde Bergboezem en dan lekker een drankje komen doen bij de Asterdhoeve. Peter kijkt ernaar uit! Gezellig!

Schrijf reactie

Brasserie 't Archief op 't Heksenwiel

 

Brasserie 't Archief

^ Naar boven