Schilderen brengt mij rust

21 maart 2021     Redactie Nelleke van der Zee - Foto's Ton van Doorn

 

 

Margaretha Hulters (43 jaar) noemt zichzelf een creatieve vormgever, omdat zij het leuk vindt om met verschillende materialen iets kunstzinnigs te maken. Of het nu om tekenen en schilderen gaat of om het bewerken van haar zelfgemaakte foto’s, creatief bezig zijn zorgt ervoor dat Margaretha weer in contact komt met zichzelf. Voor haar is deze uitlaatklep belangrijk, omdat zij ruim negentien jaar kampt met psychische problemen.

 

Tot haar zevenentwintigste jaar ziet het leven voor Margaretha er redelijk gewoon uit. Ze heeft een leuke baan en geeft computerles aan kinderen, maar toen werd zij ziek. Manisch depressief luidt de diagnose. Er komen jaren aan van hard werken aan zichzelf door middel van therapieën en medicatie om te proberen om het leven wat meer ‘zin’ te geven. Van jongs af aan heeft Margaretha altijd een voorliefde voor tekenen gehad. Ze had een tekenleraar op de middelbare school die zij zo goed vond dat zij ook zulke tekeningen wilde maken. Van hem krijgt zij het advies: oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Op haar vijftiende ontdekt zij het paintbrush-programma op de computer en daar kan zij naar hartenlust haar creativiteit op botvieren.

 

SCHILDEREN OP CANVAS

Margaretha: “Het ging niet goed met mijn gezondheid en daarom moest ik in therapie. Daar heb ik voor het eerst kennisgemaakt met het met een penseel schilderen op canvas. Ik begon het echt leuk te vinden en merkte dat ik daar rustig van werd. Ik krijg altijd zoveel prikkels binnen en tijdens het schilderen ben ik gefocust op één ding. Mijn inspiratie haal ik uit de dingen om mij heen of wat in mij naar boven komt borrelen. Soms is het meer dotpainting en op dit moment ben ik veel bezig met ‘droedelen’. Ik krijg daarbij begeleiding van Patricia Keijzer, een kunstenaar die ik ken van De Kapeltuin.”

 

RECYCLING

“Ik vind het ook leuk om met verschillende materialen te werken”, vervolgt Margaretha haar verhaal. “Zo kreeg ik laatst van mijn neef een stuk hout en daar heb ik ook een schilderij op gemaakt. Familie en vrienden brengen vaak materialen voor mij mee, omdat zij weten dat schilderen en tekenen mijn grote hobby is. Zo heb ik ook glazen leuk bewerkt voor Valentijnsdag. Ik voel mij heel erg verwant met Vincent van Gogh, omdat hij ook hetzelfde ziektebeeld heeft gehad. Hij is mijn grote voorbeeld. Ik houd ervan om mijn horizon te verbreden, daarom doe ik zoveel verschillende dingen. Op dit moment ben ik bezig om van klei een soort schakel te maken. Dat staat symbool voor verbinding. Mensen met elkaar verbinden vind ik belangrijk. Naast het schilderen ben ik ook enkele dagen werkzaam in De Kapeltuin. Lekker wat schoffelen en harken en een praatje maken met anderen. Via De Kapeltuin mocht ik in 2019 meedoen aan de expositie ’Vrienden van De Kapeltuin’ in Buurthuis Gageldonk. Mijn doel is om mensen blij te maken met wat ik doe en maak!”

 

  

Terug Schrijf reactie

^ Naar boven