Haagse Beemde Nieuws
HBNieuws
HBNieuws
;
;

Weg met afval

Basisschool de Rietvink kijkt uit over het groene hart van de Haagse Beemden. Baukje Sikma, voorzitster van de stuurgroep Natuur en Milieu, heeft op de school in het kader van de ‘groene week’ het lespakket ‘#Wegmetafval in Breda’ opgepakt. Wethouder Paul de Beer (duurzaamheid) komt daarom deze donderdagochtend op bezoek bij groep vier.


Alex
In opdracht van de Gemeente hebben Simone Gerich en Noor van Manen een speciaal lespakket voor basisscholen ontwikkeld over afvalscheiding en -hergebruik. Dit pakket bestaat uit digitaal lesmateriaal, een drietal op kringlooppapier gedrukte boekjes, bedoeld voor verschillende leeftijdsgroepen en aanvullende informatie voor de leerkrachten. Het materiaal wordt bekostigd uit de opbrengsten van de gemeentelijke afvalinzameling.

De reacties
Leerling Lars: "Gisteren hebben we een wandeling gemaakt en afval opgeraapt. Binnen een kwartier moesten we stoppen omdat alle acht de vuilniszakken vol waren. We vonden zelfs een complete schooltas, maar toch vooral bierblikjes." Leerling Luciën: "Plastic doppen kun je bij de Jumbo inleveren voor blindengeleidehonden." Een meisje zegt: "Er lagen ook heel veel sigarettenpeuken, zelfs een die je nog kunt gebruiken."
De kinderen zingen voor de gelegenheid het speciaal ingestudeerde afvallied ‘Wóó, supporters van schoon, we doen het gewoon.’ Ze rappen: "Gooi niet weg, raap het op, neem het mee, gooi het in de afvalbak." Ze vinden het boekje leuk en leerzaam. Luciën vindt het ‘best geinig’ dat er ook een filmpje bijzit. Hij vindt het ook een handige tip dat je een bakje mee kunt nemen naar de slager om er vlees in te laten doen zodat je geen verpakking nodig hebt.

Wethouder
Tenslotte wordt de wethouder ondervraagd. Hij zegt dat hij ook sport in zijn pakket heeft. Vanmiddag praat hij met sportwethouders uit andere Brabantse gemeenten. Ze willen graag de wielerwedstrijd de Ronde van Spanje, de Vuelta, naar Brabant halen. Of vrouwen ook wethouder kunnen worden? Er zijn er momenteel twee: Mirjam Haagh en Marianne de Bie.
Op de groepsfoto met de wethouder tonen de kinderen hun puntenslijper in de vorm van een kliko die ze zojuist van hem cadeau hebben gekregen. Hij toont zich verrast als de kinderen hem om een handtekening vragen.Paul