Haagse Beemde Nieuws
HBNieuws
HBNieuws
 • HBN enquête
 • Bezorgklachten
 • ;
  ;

  Project Jeugd en Politiek

  Er was eens een gemeenteraad in het zuiden van het land. Op een dag kwamen de gemeenteraadsleden bij elkaar met de vraag: “Hoe zorgen we dat jongeren in onze gemeente beter bekend raken met een werkende gemeenteraad?”. Ze besloten een raadswerkgroep in het leven te roepen die aan de slag kon met dit vraagstuk. Deze werkgroep is door de jaren heen blijven bestaan. Sterker nog, dit jaar vond alweer de tiende editie plaats van het project Jeugd en Politiek!


  Shima
  Jezelf opgeven voor dit project betekent als scholier kunnen ervaren hoe het gaat in de gemeenteraad. Voor deze editie hebben zeven middelbare scholen zich aangemeld. Elke school wordt gerepresenteerd door een groep VWO-5 leerlingen. Vanaf oktober vorig jaar hebben zij onder begeleiding van een mentor aan een oplossing gewerkt voor een bestaand gemeentelijk probleem: ‘de gezondheid onder jongeren’.

  De slotbijeenkomst
  Donderdag 19 april is het dan zover: het debat waar de leerlingen maandenlang naar hebben toegewerkt. Vandaag wordt bepaald wie het beste voorstel heeft en daarmee 5000 euro wint om hun plan te realiseren. Inmiddels heeft dit project voor sommige scholen, waaronder Graaf Engelbrecht, meer gewicht gekregen omdat het ook een profielwerkstuk is. Dat betekent dat hun voorstel, naast de eisen van het project, ook moet voldoen aan de onderwijseisen.

  Hup, Graaf Engelbrecht!
  Het debat gaat om 11.45 uur van start. Het Newmancollege trapt af en wordt kritisch bevraagd door de school die opponeert: Graaf Engelbrecht. Zowel de vragen als antwoorden zijn stevig. Van alle presentaties weet Graaf Engelbrecht het publiek het meest te verrassen. Opvallend is ook hun zeer praktisch uitvoerbaar voorstel gericht op burn-outpreventie.

  En de winnaar is…
  De leerlingen hebben het de jury beslist niet makkelijk gemaakt. Toch moeten ze een winnaar kiezen en dat is dit jaar opnieuw het Newmancollege met “Fruit Buddies”! Dames, van harte gefeliciteerd! Stiekem blijven we hopen dat Graaf Engelbrecht hun idee ook weet te implementeren. In ieder geval kunnen de dames een profielwerkstuk inleveren waar ze absoluut trots op mogen zijn. Een tip van de deelnemers aan VWO-4 klassen: meld je volgend jaar zeker aan!

  Met zoveel inspanning en betrokkenheid zijn deze blije gezichten meer dan terecht!
  Paul