Haagse Beemde Nieuws
HBNieuws
HBNieuws
;
;

Voorrangsregels voor voetgangers

Op de basisschool krijg je in groep 7 verkeersles en dan leer je de belangrijkste verkeersregels voor voetgangers en voor fietsers. Helaas zakt deze vergaarde kennis snel weg. Laatst was er op social media een hele discussie over wie wel of niet voorrang heeft en waarom. Daarom in deze rubriek even een opfrisser.


Nelleke
In deze natuurrijke wijk met veel fietspaden en bochtige wegen is het voor de deelnemers aan het verkeer uitkijken geblazen. Regelmatig leest u in de media dat er een aanrijding heeft plaatsgevonden of dat een auto door het ontwijken van een kat tegen een boom tot stilstand is gekomen, met alle gevolgen van dien. Oversteken bij de Emerparklaan vereist ook goede oplettendheid. Soms houd je je hart vast als je ziet dat schooljeugd nog net voor een auto langs schiet om twee seconden eerder aan de andere kant te kunnen zijn. Ook voor voetgangers is het niet altijd makkelijk om van de ene naar de andere kant te komen. Zeker nu er diverse zebrapaden zijn verdwenen omdat zij schijnveiligheid zouden bieden.

Discussie
Recentelijk brak er een discussie uit in de nextdoorapp, die ook bij de redactie terecht kwam. Een voetganger was verbolgen omdat hij geen voorrang kreeg van een bestuurder, terwijl er haaientanden op de weg stonden. Grappig is het om te lezen hoe mensen verschillend reageren op zo’n bericht. De een is geduldig en legt het haarfijn uit en de ander reageert wat cynisch. Op internet is het eenvoudig terug te halen. Veilig Verkeer Nederland zegt: ‘Afslaande bestuurders moeten al het verkeer, ook voetgangers, voorrang verlenen’. Maar hoe zit het met een voetganger op een voorrangsweg? Er is nog veel onduidelijkheid waarom een fietser op de voorrangsweg wel voorrang heeft en een voetganger niet. Veilig Verkeer Nederland wil deze onduidelijkheid beëindigen. ‘Voetgangers die op een voorrangsweg lopen, hebben ook recht op voorrang. Daarvoor zal een aantal verkeersborden en verkeerstekens moeten worden gewijzigd (borden B6 en B7 en haaientanden)’. Wanneer die regel wordt ingevoerd is nog niet bekend. Tot die tijd heb je geen voorrang!


W: vvn.nl/standpunten/voorrang-voor-voetgangers


Voetgangers hebben in tegenstelling tot fietsers geen voorrrang
Bert