Haagse Beemde Nieuws
HBNieuws
HBNieuws
;
;

Vervolg HB gemeenteraadsverkiezing 2018

Het is dan misschien geen wedstrijd, maar de felicitaties gaan uit naar stembureau Sociaal Cultureel Centrum ’t Kraaienest (Heksenwiel), want zij hebben met een opkomst van 1004 stemgerechtigden het hoogste opkomstpercentage in de wijk! De democratie dankt u vriendelijk. Van de elf stembureaus die de wijk telt, blijkt bij tien stembureaus de VVD de grootste partij. Wat kan hieruit zoal geconcludeerd worden?


Shima
Mogelijk is dat VVD-stemmers begrijpen wat de invloed van de politiek is op individueel niveau en daarom hun stemrecht met beide handen aangrijpen. Of gaat de voorkeur voor de VVD misschien hand in hand met de voorkeur om van zich te laten horen? In de HB hebben de SP, GroenLinks, CDA, D66 en PvdA overigens een gedeelde tweede plaats. Het opkomstpercentage van de wijk gaat verder netjes mee in de stijgende lijn van de stad: met 43% zit er toch een heuse groei in van ongeveer 1%! Desondanks blijft de vraag: waar is de rest?

Een metafoor


Als de democratie in onze wijk een taart was, zouden zes van de tien personen hun stuk taart in ontvangst nemen en het vervolgens dumpen in de prullenbak. Hopelijk wel in de juiste container, want afval scheiden. Hoe dan ook: doodzonde! Misschien had iemand anders dat stuk wel gelust? Had het op z’n minst even gevraagd (lees: machtiging).

Onbegrip


Hoe kan het toch dat er zo weinig gestemd wordt terwijl er in andere landen burgers zijn die hun leven op het spel zetten hiervoor? Is het dan niet interessant waaraan het belastinggeld wordt besteed? Het is vrijwel onmogelijk om het volkomen eens te zijn met een politieke partij. Is dat dan een reden om niet te stemmen? Dat zou een reden zijn om blanco te stemmen of een eigen partij op te richten. Alhoewel, de cijfers van de lokale partijen maken de laatste optie niet heel aantrekkelijk.

Nieuwe kansen


Word wakker zes personen die hun taart weggooien! Volgend jaar weer een kans. Drie kansen zelfs. Neem de taartpunten dankbaar in ontvangst, denk niet aan de calorieën en doe er iets nuttigs mee.
Een overzicht van de opkomstpercentages van de elf stembureaus in de Haagse Beemden.
shima