Haagse Beemde Nieuws
HBNieuws
HBNieuws
 • HBN enquête
 • Bezorgklachten
 • ;
  ;

  Afscheid Bethlehemkoor

  Bouwpastoor Toon Danen startte in 1977 een nieuwe parochie. Als inspiratiebron werd de naam ‘Bethlehem’ gekozen, hetgeen ‘Huis van Brood’ betekent.  De eerste vieringen werden aanvankelijk gehouden in de middeleeuwse kapel van Gageldonk en in 1980 werd de Bethlehemkerk opgeleverd en was het tijd voor een heus eigen koor.


  ingezonden
  Op 15 juni van dat jaar werd officieel het Bethlehemkoor opgericht en werd er wekelijks gezongen tijdens de zondagse vieringen. Dit heeft zo jarenlang geduurd en de mooiste kerkliederen en missen werden uitgevoerd en met veel zorg werden de kerkelijke feestdagen muzikaal omlijst. Langzaamaan zong het koor tweewekelijkse vieringen en nog later slechts één viering per maand. Totdat de Bethlehemkerk in 2013 werd gesloten. Inmiddels was de Augustinusparochie een feit geworden: de Bethlehemparochie ging samen met drie andere parochies en de Lucaskerk werd voor de Haagse Beemden de nieuwe thuisbasis.

  In 2010 al stond het koor mede aan de wieg van Ekklesia Breda – met maandelijkse vieringen in de Waalse Kerk – en werd het koor ook Ekklesiakoor Breda, waarbij zich al snel mensen van buiten de Haagse Beemden aansloten. Vanwege de grote belangstelling werden dit in 2015 tweewekelijkse vieringen en verhuisde Ekklesia Breda naar de Lutherse Kerk en daar zingt het koor nu nog steeds twee keer in de maand.

  Het koor heeft nu helaas moeten besluiten om te stoppen als Bethlehemkoor, maar dit mag natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Op zondag 27 mei wordt in een oecumenische viering om 10.45 uur in de Lucaskerk afscheid genomen van het Bethlehemkoor en iedereen is daarbij van harte welkom. Alle oud-koorleden en oud-pastores zijn ook uitgenodigd.

  Na afloop van de viering kan er – onder het genot van een drankje en een hapje – worden nagepraat over de voorbije periode van zo’n 40 jaar kerkzijn in de Haagse Beemden.


  Met zingen gaan de koorleden natuurlijk gewoon door en als u ze nog eens wilt horen, dan bent u van harte welkom op elke eerste en derde zondag van de maand in de Lutherse Kerk, Veemarktstraat 11 te Breda, tijdens een Ekklesiaviering o.l.v. Franck Ploum.
  Jan Hendrix