Haagse Beemde Nieuws
HBNieuws
HBNieuws
 • HBN enquête
 • Bezorgklachten
 • ;
  ;

  Vierde Bergboezem bloeit op

  Dan denk je toch meteen: waar zijn de andere drie bergboezems? Wel, dat zijn Weimeren, Rooskensdonk en Terheijden. Samen met de Vierde Bergboezem ten noorden van de Haagse Beemden zorgen deze gebieden voor extra waterveiligheid in Breda. Ze maken deel uit van De Donken, 146 ha open boezemgebied van de Mark. Je vindt er een rijke variatie aan kruiden en andere flora in het grasland dat afwisselt met natte schraallanden. De lage dijk langs de Mark markeert waar ooit tijdens de 80-jarige oorlog een Spaanse belegeringslinie was.


  Monica
  De oorspronkelijke opzet om de waterberging langs de Mark te vergroten groeide uit tot inrichting van een klimaatbuffer, een gebied waar de natuurlijke processen (geholpen door mensenhanden) de ruimte krijgen, zodat ze als het ware kunnen meegroeien met klimaatveranderingen. Het is het gevolg van een succesvolle samenwerking tussen onder andere de Gemeente Breda, de Provincie , Staatsbosbeheer en het Waterschap.


  Na acht jaar ontpopt het gebied zich ook als vogelaarsdomein. Het vochtige landschap biedt ruimte aan enkele ganzensoorten en zwanen om te overwinteren en weidevogels kunnen broeden. Het water staat in contact met de Biesbosch en de aanwezigheid van een of meer ’buur’bevers lijkt al te zijn gesignaleerd. (Nu maar wachten tot een lokale natuurfotograaf hem, haar of hen op een foto vastlegt.)


  Vanuit de Haagse Beemden bereik je het gebied door even het Haagse Beemdenbos door te steken. Terwijl het bos al in de jaren negentig werd aangelegd, begon men met de inrichting van de Vierde Bergboezem pas in 2010. Meteen werd ook een recreatiegebied beoogd dat de bestaande natuurgebieden met elkaar verbindt. In combinatie met een overtocht met het pontje naar Terheijden zijn de mooi aangelegde fiets- en wandelpaden goed voor een heerlijk dagje-uit.


  Tot oktober vaart het pontje doordeweeks van 7.30 tot 8.30 uur en van 15.00 tot 18.00 uur. In het weekend van 11.00 tot 18.00 uur. Zelf even de picknickmand meenemen.


  www.vierdebergboezem.nl


  www.facebook.com/mark.pontje.terheijden
  Meanderen langs de laarzenpaden in de vierde bergboezem
  Alex