Haagse Beemde Nieuws
HBNieuws
HBNieuws
;
;

Lot laten wandelen door Breda

Bianca de Bree is ambassadeur van de Lot’s Foundation en heeft een missie. Samen met oprichter Saskia Klomps wil zij het fictieve meisje Lot op alle 43 basisscholen in Breda implementeren. In iedere klas zit wel een kind dat verwaarloosd wordt. De foundation werd op 20 november 2014 opgericht vanwege het 25-jarig bestaan van het Kinderrechtenverdrag.


Nelleke
Bianca heeft vijftien jaar in de Jeugdzorg gewerkt en heeft daar diverse nare situatie meegemaakt, waarvan kinderen de dupe zijn geworden. Door gezondheidsredenen kan zij haar oude beroep niet meer uitoefenen, daarom is ze nu gedreven om scholen kennis te laten maken met Lot’s foundation. Het fictieve meisje Lot deelt met kinderen wat haar zorgen en problemen zijn. Bianca vindt dat kinderen veel slimmer zijn dan volwassenen doen geloven. Via het lespakket kunnen kinderen van groep 7/8 leren wat hun rechten zijn. Bianca heeft een vriendenkring van jeugdhulpverleners die haar in haar missie ondersteunen. Zij gaat zelfs zo ver dat zij de scholen gratis het lespakket kan aanbieden, omdat zij de kosten daarvan zelf draagt. Via donateurs en kinderambassadeurs hoopt zij nog meer scholen van het lespakket te kunnen voorzien.

Stad van de Kinderrechten


Samen met Saskia Klomps is zij in overleg met de gemeente Breda (demissionaire wethouder Miriam Haagh) en de Nieuwe Veste (Astrid Segeren) om Lot door Breda te laten wandelen. Ze zou het geweldig vinden als Breda op 20 november ‘de stad van de Kinderrechten’ zal zijn. Miriam Haagh: “Dat is niet aan de gemeente om hierover te beslissen. Het draagvlak ligt in dit geval bij de scholen. Wat wij als gemeente wel gaan doen, is op die dag lintjes aan kinderen uitdelen die iets speciaals voor hun medemens hebben gedaan.” De Nieuwe Veste is voornemens om een voorstelling voor groep 7/8 hierover te gaan maken. In onze wijk hebben basisscholen de Burgst en de Hoogakker (Blokmoeren) al een lespakket gekregen. Saskia heeft twee blikken aan Luzt Pleegzorg geschonken. De nieuwe website is op 1 april live gegaan en er is ook een vlog. Bianca: “Ik begrijp dat het voor scholen lastig is om Lot te laten implementeren, omdat er al zoveel druk op docenten ligt, maar ik vind het zo belangrijk dat kinderen op de hoogte zijn van kinderrechten. Kinderen zijn slimmer dan wij denken. En zoals Jan Terlouw zegt: ‘Onze kinderen hebben de toekomst’.”


E: b.debree@casema.nl en W: lotsfoundation.com
Met dit lespakket leren kinderen alles over de kinderrechten
Lex