Haagse Beemde Nieuws
HBNieuws
HBNieuws
;
;

Zwerfvuil in de Haagse Beemden

Hart voor de wijk, Trots op je buurt, Wonen met plezier! Dat zou het ideale beeld moeten zijn voor het wonen in de Haagse Beemden. Toch denkt niet iedereen er zo over. Helaas! Maak maar een wandeling door de wijk en men zal zien, dat er momenteel veel zwerfaval ligt in de straten en het openbare groen. Dat is storend in zo’n mooie wijk.


ingezonden
Per jaar gooien we in Nederland 50 miljoen kilo zwerfafval weg. De nadelen hiervan zijn:
• Zwerfafval zorgt voor ergernis.• Het trekt ongedierte aan. Opruimen kost honderden miljoenen euro’s per jaar.
• Zwerfafval is slecht voor de natuur, dier en mens: het vervuilt de bodem en dieren eten het, of raken er in verstrikt.
• Plastic zwerfafval komt via de wind, afwatering en rivieren in zee en verergert daardoor de ‘plastic soep’, waarna het door zeedieren weer in de voedselketen komt.
• Afval op straat en in het groen vergaat heel traag. Kauwgom bijvoorbeeld vergaat pas na twintig jaar, een aluminium blikje vergaat nauwelijks.

Landelijke Opschoondag
Wat kunnen we er zelf aan doen om dit probleem te verkleinen?
• Ligt er ergens zwerfafval; spreek de persoon er op aan, als je het ziet gebeuren.
• Maak eens een rondje om uw woning; zie je vuil, raap het op en gooi het in een openbare vuilnisbak, of neem het mee naar huis en gooi het gescheiden in de diverse afvalbakken. Een mooie gelegenheid om het te doen, is tijdens de Landelijke Opschoondag op 24 maart.

Heeft u grofvuil? Deponeer het niet naast een ondergrondse vuilcontainer, maar laat het door de gemeente ophalen. Lees op onderstaande site van de gemeente wat de diverse soorten vuil inhouden.
Laten we met alle bewoners van de Haagse Beemden, de wijk, waar we trots op zijn en waar we ons lekker voelen, leefbaar houden. Met z’n allen kunnen we dit verwezenlijken.
Meld afval via een speciale ‘BuitenBeter’-app of via de website van de gemeente.

W: breda.nl/afval en breda.nl/melden/formulier
E: contact@breda.nl