Haagse Beemde Nieuws
HBNieuws
HBNieuws
;
;

De gevaren van social media

Met de komst van internet gaat de wereld voor ons open. Afstanden zijn er nauwelijks. Via Facetime of Skype kan je contacten met personen aan de andere kant van de wereld onderhouden. Maar er liggen ook gevaren op de loer. Zeker voor jongeren die van alles en nog wat posten, geïllustreerd met leuke foto’s. Regelmatig worden jonge mensen het slachtoffer van profielmisbruik op social media.


Nelleke
Als je vroeger iemand niet aardig vond, dan kreeg die wat nare verwensingen naar zijn of haar hoofd geslingerd op het schoolplein. Maar tegenwoordig gaat het anders. Iemand steelt jouw foto’s en maakt een nepprofiel aan met alle gevolgen van dien. ‘Cyberpesten’ wordt dat genoemd. Het slachtoffer gaat gebukt onder de situatie en schaamt zich vaak om er openlijk over te spreken. Toch is het belangrijk om daar juist wel met een vertrouwenspersoon over te praten. Contact opnemen met de site om de foto’s te verwijderen heeft de hoogste prioriteit. Wat kun je doen als het misgaat?

Screenshot
Probeer zoveel mogelijk bewijs te verzamelen en maak daar screenshots van. Een nepprofiel valt vaak onder smaad of laster, Je kunt aangifte hiervan doen bij de politie. Voor onze wijk is daar een expert voor aangesteld, namelijk wijkagent Bart Buijs. Probeer er achter te komen wie het nepprofiel heeft aangemaakt. Dat zijn zaken die je kunt ondernemen als je al het slachtoffer bent geworden. Beter is het om preventief te werk te gaan. Wees selectief met wie je als vriend accepteert. Controleer of het e-mailadres wel klopt met de rest van de gegevens. Denk goed na over welke foto’s je op je site zet. Vertrouw je de persoon niet, die in je vriendenlijst staat, blokkeer hem/haar dan meteen.
W: helpwanted.nl of politie.nllogo