Haagse Beemde Nieuws
HBNieuws
HBNieuws
;
;

Sint Nicolaas opent Sintmuseum in KBS Olympia

Na twee weken hard werken was het dan eindelijk zover. Leerlingen van KBS Olympia groep 7 en 8 zijn erin geslaagd een indrukwekkend Sinterklaasmuseum te creëren. Sinterklaas was speciaal vroeg uit de veren om het museum officieel te openen. Op een zacht kussen werd een schaar aan de goedheiligman aangeboden waarmee hij een pluchen openingslint mocht doorknippen. Daarmee was de opening van het bijzondere museum over zijn leven een feit.


Alex
Sint genoot uitbundig van de rondleiding door vakkundige gidsen, allen leerlingen van Olympia. Sinterklaas gooide gedurende zijn leven nooit iets weg, waardoor de zolder van zijn paleis in een pakhuis veranderde. Voor het eerst in de geschiedenis zijn de beste stukken uit de mottenballen gehaald en tentoongesteld. Sommige spullen zag Sint na eeuwen weer terug hetgeen hem nu en dan zichtbaar ontroerde. De kostbare voorwerpen waren tentoongesteld op tafels en mochten niet worden aangeraakt, de suppoosten hielden streng toezicht. Toch kon Sint het niet nalaten een hemdje uit zijn kindertijd even op te pakken. De suppoosten knepen toen een begripvol oogje toe.

De collectie
Een klaslokaal gevuld met een overvloed aan unieke voorwerpen. Alles overzichtelijk uitgestald, voorzien van duidelijke informatie en goed uitgelicht. De ruimte was praktisch ingedeeld waardoor het er extra groot leek. De looproute langs de voorwerpen was verrassend. Een knappe prestatie. In deze biografische tentoonstelling is een beeld geschetst van de iconische heilige zoals wij hem kennen tijdens zijn openbare optredens maar ook van zijn privéleven. Kledingstukken, accessoires rondom Amerigo, serviesgoed, sleutels van de woonvertrekken, kortom de meest wonderlijke artefacten waren er tentoongesteld.

Donatie
De levende legende komt nooit met lege handen aan, daarom doneerde hij een aantal privébezittingen aan het museum, zoals een antiek porseleinen melkkannetje. Toen Sint voor het eerst in zijn leven de vaat droogde liet hij het kannetje per ongeluk op de grond vallen. Het stuk wordt niet gerestaureerd omdat de scherven een zuiver moment representeren uit het leven van de Sint. ‘En scherven brengen geluk’, aldus een tevreden Sinterklaas. Het museum is alleen toegankelijk voor VIPS en genodigden.


De openingsceremonie
Alex