Haagse Beemde Nieuws
HBNieuws
HBNieuws
;
;

Kunst zien, ervaren en horen

Stichting Kunst-Schatten Haagse Beemden heeft op 24 februari amateurkunstenaars uit de wijk de gelegenheid gegeven om hun werk te exposeren tijdens het Winterpodium. Alles werd muzikaal omlijst met optredens van Anja Wierckx-Staps op accordeon, Ilo Johannis (gitaar/zang) met zangeres Yvonne en het koor Voices Breda XXL onder leiding van Wout Kwakernaat. De opkomst was in het begin wat mager, maar later op de middag kwamen wat meer bezoekers een kijkje nemen.


Nelleke
Het Winterpodium is bedoeld om de wijkbewoners kennis te laten maken met verschillende vormen van kunst. Het is laagdrempelig en de organisatie is zo flexibel dat iemand nog op het laatste moment haar schilderijen mag exposeren. Twintig deelnemers hebben in de aula van de middelbare scholengemeenschap Graaf Engelbrecht een plaatsje gevonden om hun werk te laten zien. Bij binnenkomst biedt kunstenaar Natasja Ahout bezoekers de gelegenheid om een papieren lectuurbak te beschilderen. Monique van MoColours heeft een speciale tafel ingericht waar je paastakken kan versieren. Met lijmpistool en verschillende versieringen maken de deelnemers de mooiste creaties. Wat verderop kunnen de bezoekers van de stenen overblijfselen van de beeldhouwwerken van Bep Weerts en Anja Santbergen zelf ervaren hoe het is om met vijlen aan de slag te gaan. En dat het kantklossen niet oubollig is, bewijst Anja Wierckx-Staps weer eens, door jongeren leuke polsbandjes of slangen te laten klossen.

Schilderijen
Verder zijn er heel veel schilderijen te zien van onder anderen Astrid van Heugten, die voor de tweede keer meedoet aan het Winterpodium, Sophie Koeiman die voor de eerste keer haar werk laat zien en Jan Schellekens die meteen uitleg geeft over zijn werk. Jos Asten krijgt inspiratie van de provincie Zeeland en Manon Hiddes vindt bloemen en dieren mooie onderwerpen om te schilderen. Lange wandelingen in de natuur geven Els Wauben het zetje om haar penseel ter hand te nemen. Maar dan Ad Brouwers, die al jarenlang afbeeldingen met naald en draad weergeeft. Zijn tafel ligt vol met geborduurde schilderijen. Hij vertelt, dat hij is gestopt met het maken van nieuw werk, omdat hij nog zoveel heeft liggen, dat hij eerst wilt verkopen.

Workshop
In een ander lokaal geven Grote Broer AJ en Sebastiaan DJ workshops. Zij doen dit jaar voor de eerste keer mee en zijn gevraagd om de muziek wat beter op de kaart te zetten. Grote Broer Wim is gevraagd om een workshop in rappen te geven. Er zijn nog weinig gegadigden voor de workshops, dus nemen AJ en Sebastiaan respectievelijk de elektrische gitaar en basgitaar ter hand om hun talent te laten horen. Wat verderop geven kunstenaars José Jonkers en Anne Mieke Smit een workshop in tekenen met draad en armbanden vilten. Floor en Mara van 10 jaar zijn beiden blij met hun nieuwe kunstwerken. De bezoekers Marij en Marsha vinden het Winterpodium een leuk initiatief. Vanaf volgende week gaan Anja Wierckx-Staps en Monique Gering exposeren in de vitrine van Centrum Heksenwiel.

F: kunstschattenhb of E: kunstschattenhb@live.nl


Els Wauben vertelt over haar werk
Paul