Haagse Beemde Nieuws
HBNieuws
HBNieuws
;
;

Cambodjaanse dansgroep

Kim Chhay was tweeëneenhalf toen ze in 1985 met haar ouders naar Nederland kwam. Veel Cambodjanen ontvluchtten destijds het despotische regime van Rode Khmerleider Pol Pot. Er leven momenteel zo’n zeshonderd Cambodjanen in Nederland. Ruim honderd van hen wonen in de Haagse Beemden. De meesten van hen hebben ook hier op school gezeten. Kim, nieuwsgierig naar haar roots, volgde zes jaar lang Cambodjaanse taalles. Ze richtte haar dansgroep op vanuit de Cambodja-Nederland Vereniging.


Alex
Koun Khmer Apsara, een naam die klinkt als een toverspreuk. De woorden betekenen: kinderen, Cambodja, dans. De Apsara is een oorspronkelijke tempeldans uit Ankhor Wat, het beroemde tempelcomplex bij Siem Reap in Cambodja. De dans is daar op de muren afgebeeld. Elke techniek of beweging heeft een betekenis. De dans vertelt een verhaal, de woorden worden niet uitgesproken, maar middels bewegingsposities uitgebeeld. Voor de kinderen is dit best moeilijk te begrijpen. De danstaal klinkt namelijk ook nog eens anders dan het gesproken Cambodjaans dat ze thuis horen. Thuis heet een bloem: ‘pka’, in de danstaal wordt het deftige, officiële woord ‘bopha’ gebruikt. De informatie wordt betrokken van de ouderen. Zij vormen dus een belangrijke schakel in het ontstaansproces.

Dansjuf<
Kim is secretaris van de vereniging en dansjuf van de groep. Ze toont zich tevreden met de stand van zaken: ‘wij zijn lekker bezig.’ Om de cultuur en traditie levend te houden, ondanks dat ze in Nederland leven en wonen, begon de groep acht jaar geleden met drie Cambodjaanse kinderen. Later zijn er veel kinderen bijgekomen. Nu telt de groep er ruim dertig, van vier tot zestien jaar, verdeeld over drie leeftijdsgroepen. De kleintjes van acht tot twaalf jaar oefenen de kokosnootdans. Enthousiasme is er vanuit de kinderen, maar ook vanuit het publiek. Via het wijkplatform is subsidie aangevraagd. Een originele outfit voor de Apsaradans kost vijfhonderd dollar. Deze dans wordt door zeven meiden gedanst en legt direct contact met de goden. De exotische Apsara is daarom voor Nederland een unicum. De overige kostuums zijn goedkoper en kunnen gemaakt worden van eenvoudigere, in Nederland verkrijgbare stoffen. Het is momenteel vakantie: de ouders maken extra kleding voor de jongens.

Nieuwjaar
Eens per maand wordt er ook een kookworkshop gehouden. Alle activiteiten van de vereniging vinden plaats in ontmoetingscentrum De Sleutel aan de Vlierenbroek, op zondag van 11.00 tot 13.00 uur. Op zondag 14 april wordt er vanaf 09.30 uur Cambodjaans Nieuwjaar gevierd in buurthuis De Koe, Ambachtenlaan 1. Onder toezicht van echte Boeddhistische monniken worden dan een musical en de traditionele Nieuwjaarsdans opgevoerd en er komt een lunchbuffet om van te watertanden. Het feest duurt officieel drie dagen. De datum is gerelateerd aan de geboortedag van Boeddha. De Cambodjanen vieren jaarlijks vier belangrijke feesten: het traditionele Nieuwjaar, het dodenfeest, de dag van de Boeddha (de dag van zijn bekering, in januari) en Boeddha’s geboortedag. Op 14 april is de dansgroep te zien in De Koe. Op 27 april, Koningsdag, zijn ze met hapjes aanwezig op de Donk.

F: @KounkhmerapsaraJan van Horen