Haagse Beemde Nieuws
HBNieuws
HBNieuws
;
;

Herdertjestocht

Er is altijd plaats in onze herberg. Zo luidt het gastvrije thema van de aanstaande herdertjestocht die op zaterdag 23 december wordt gelopen. Bij dit bijzondere evenement worden het kerstverhaal en de timing eromheen ruim geïnterpreteerd. Een stukje historische correctheid wordt opgeofferd aan een hoger doel: verbroedering teweegbrengen. Om praktische redenen ligt het Jezuskind op 23 december al in de kribbe en schuiven ook de wijze koningen uit het oosten ruim voor hun beurt aan.


Alex
De herdertjestocht is een fenomeen uit de jaren 2011-2012. Daarna is het er steeds niet van gekomen. Bovengenoemde versoepelingen maken het concept universeler en passend voor deelnemers met verschillende religieuze achtergrond. De kerstboom nabij de nieuwe prefabwoningen vormt een steunpunt binnen het project. De boom is het resultaat van een samenwerkingsproject, met subsidie van Intratuin en dierenkliniek Taxandria. Ze wordt geplaatst door de gemeente en door Alleewonen van lichtjes voorzien. Bij deze boom zal de stoet stilstaan, hier wordt het kerstverhaal verteld. Wethouder van Lunteren is gevraagd acte de présence te geven. Zijn agenda is echter nog niet bekend. Zeker is dat er een mooi verhaal verteld gaat worden.

Kameel
De kameel speelt een centrale rol in het spektakel. Het dier is het woestijnschip van de vierde koning Artaban die letterlijk het licht brengt en op die manier samenzijn en verbroedering symboliseert. Artaban kwam door zijn goede werken voor mensen die het moeilijk hebben altijd overal te laat. Maar deze keer bereikt hij op tijd de stal om daar het licht te brengen, samen met de deelnemers. Daarom wordt de deelnemers verzocht allen een lichtje mee te nemen. De tocht start om 18:15 uur bij winkelcentrum de Berg. Van daaruit vertrekt de optocht door de wijk naar het eindpunt bij kinderboerderij de Sik. Hier is een levende kerststal gebouwd. Gehoopt wordt nog dat er een sponsor voor warme chocolademelk en glühwein wordt gevonden. Deelname is gratis. Een lampionnetje kopen kan voor 1 euro; maar neem liever een mooie zelfgemaakte mee. Om de tocht zo feestelijk mogelijk te laten verlopen wordt de deelnemers gevraagd verkleed te komen. Bijvoorbeeld als herdertje of engel.


Illustratie William van der Zanden
Lex