Workshop Aquarelleren

14 mei 2024     Ingezonden bericht

workshop aquarelleren William van der ZandenHoe maak je wijdse polderzichten met dieptewerking en/of een krachtige frisse groenachtig-blauwe bomenpartij in glaceer- of nat in nat techniek? Of heb je meer lef om met een groene veeg of vlek een magisch kunstwerk te creëren met watervaste pen en interessante droogtechnieken?

Interviewen of fotograferen?

14 mei 2024     Ingezonden door Zorg voor Elkaar

Ben jij een kei in het ophalen van verhalen? Stichting WIJ is opzoek naar iemand die blij wordt van interviewen. Voor een boek dat wij gaan uitbrengen hebben wij verhalen, ervaringen en foto's nodig.

Corona terug van weggeweest

14 mei 2024     Redactie en fotografie Geert Dekkers

Corona 1Deze maand is het vier jaar geleden dat ons land werd opgeschrikt door een heuse lockdown. Veel mensen raakten daardoor in financiële problemen en zagen het leven even niet meer zitten. Dit was moeilijk te accepteren. Er was veel onrust over het onbekende coronavirus. De relatief onbekende heilige Corona uit de Romeinse tijd werd tijdens de eerste week van de lockdown herontdekt.

Haneneieren

01 april 2024     Ingezonden bericht

De Belgische antropoloog Theoderic Vercoutere is als hoogleraar verbonden aan de universiteit van Sao Paolo in Brazilië. Tijdens een gesprek met pluimveedierenarts Mark Volden werd hij geconfronteerd met een prangend vraagstuk: In de Europese eierbatterijen raken hennen steeds vaker van de leg.

 

Volden vertelt: “Het begint vaak met een incidentele eiervrije dag, maar soms stopt de productie volledig. Dit heeft een prijsopdrijvend effect, in een tijd dat alles toch al zo duur is geworden.”

 

De stam van Amal

Theoderic nam zich het probleem zeer ter harte. Hij legde het ook aan zijn studenten voor. Zijn pupil Amal Danguy kwam uiteindelijk met een oplossing. Amal is telg van een inheemse indianenstam uit de Amazone die nog het oorspronkelijke oerwoudleven voortzet maar waarvan ook enkele leden, waaronder Amal, verkast zijn naar de grote stad en daar het moderne leven hebben omarmd. Juist hierom kon Amal de cruciale schakel vormen bij het oplossen van dit probleem.

 

Tuig

Volden zegt: “Theoderic belde met opwinding in zijn stem. Hij klonk zeker van zijn zaak en zei dat we onze hennen hanentuigjes moeten aantrekken! Uit het verhaal van Amal kon hij opmaken dat de hennen in een gendercrash verkeerden, dit bracht hen van de leg!”

 

De lezing van Amal

“Onze stam leidt een traditioneel dorpsleven waarbij hanen en hennen vrij rondscharrelen. Ze geven ons eieren en houden muizen en ander ongedierte op afstand. Tijdens onze frequente volksfeesten dost iedereen zich mooi uit, met kleurige pasta en vogelveren. We staan dan allemaal ons mannetje! De hennen voelen zich daardoor in de minderheid, ontwikkelen ‘kippenvel’ en weigeren dan eieren te leggen. Onze hoofdman die altijd in fraaie veren getooid gaat, vond het probleem een no-brainer: Verkleed die beesten als haan, dat is alles!”

 

Transhanen

De stam ontwikkelde speciale feestpakjes, met veren, hanenkam en lel, waarin de hennen aan de feesten konden deelnemen. Als haan vermomd legden ze wel gewoon hun dagelijkse eitje. Het instinct van hennen is blijkbaar zeer gevoelig voor invloeden van buitenaf. Volden besluit: “Ja, ze pikken alles erg snel op.”

 

 

 

 

Terug Schrijf reactie

Kunstroute Haagse Beemden

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven