Een gezellige Koningsdag

28 april 2024     Redactie Nelleke van der Zee – Fotografie Alex De Vliegere

Koningsdag Sieme en XamHet zag er even naar uit dat het weer de spelbreker zou zijn, maar gelukkig bleef het bij een paar druppeltjes toen het Haagse Beemden Nieuws – Modern Prinsenbeek op pad ging om verslag te doen van de koningsdagactiviteiten op Heksenwiel en in Prinsenbeek. De dozen met spullen waren weer van de zolders of uit de garages gehaald, zodat de aangeboden koopwaar tijdens de vrijmarkt naar een nieuwe eigenaar kon gaan.

Oranje boven

28 april 2024     Column Vreemde Eend – Foto Geert Dekkers

Oranje bovenHet zal je maar gebeuren. Je doet je ogen open en hoort beierende klokken en jubelende stemmen: ‘Het is een jongen’. Je kijkt om je heen. Wie dan? Blijkt dat je het zelf bent. Jij bent de blakende blozende toekomst die in de wieg is gelegd om ervoor te zorgen dat ons moeraslandje, na drie madammekes, eindelijk weer een levensechte prins en koning zal hebben.

Lianne van Hooidonk is vrijwilliger voor de Bethlehemkern

28 april 2024     Redactie en foto Monica Rijpma

Lianne van Hooijdonk BethlehemkernDe Bethlehemkern valt onder het Secretariaat van de Augustinusparochie Breda. Het kerkgebouw in Gageldonk dat aan het begin van de inrichting van de Haagse Beemden was ontworpen als ‘een huis tussen de huizen’ is al ruim tien jaar niet meer als kerk in gebruik. De katholieke kerkdiensten zijn nu op zondagochtenden om 9.00 uur in de protestantse Lucaskerk, tegenover het Heksenwiel.

Koken met Simone - Herfstrisotto met paddenstoelen

22 maart 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Een hoofdgerecht voor vier personen; bereidingstijd 25 minuten. Oké, een beetje de afsluiting van de herfst (hopen we…). De dagen worden gelukkig al weer wat langer, dus eind van de maand weer de zomertijd. Het klokje 1 uurtje naar voren. Tóch altijd weer even nadenken. Ezelsbruggetje: voorjaar, klok naar voren; najaar, klok terug naar achter!

 

Dit recept is zó lekker, natuurlijk snel bereid en makkelijk! Niet langer in de keuken staan dan nodig is en dan tóch een smakelijk gerecht op tafel toveren... dát is de kunst (in ieder geval geldt dat voor mijzelf).

 

Sjalot

De sjalot is een plant uit de familie van de narcis. In tegenstelling tot de ui vormt de sjalot trossen van knolletjes, eigenlijk net als knoflook. Sjalotjes worden vaak gebruikt in sauzen en salades. De ui groeit als één bol terwijl de sjalotjes zich splitsen in een kluster van bolletjes.

 

Risottorijst

Risottorijst is een speciale, rondkorrelige rijst die wel vier keer haar gewicht in vocht kan opnemen en tijdens het koken ook wat zetmeel loslaat. Dat zorgt voor de lekkere, smeuïge textuur en de bite in je gerecht.

 

Koriander

Wat basilicum was in de jaren 80 is nu koriander vanaf de jaren 90 en daarna. Het wordt superveel gebruikt in diverse gerechten. Koriander; geliefd om zijn overheersende smaak, of? Tja, de smaak van deze specerij is heel intensief en bepalend. Persoonlijk gebruik ik het minimaal; voor mij is het al snel te overheersend. De plant groeit snel en gemakkelijk in lichte grond. Overigens, de naam stamt af van het Griekse koris, uhhh, luis dus! Nou, dat moeten we maar snel vergeten! De plant wordt ook wel ketoembar genoemd (wordt veel gebruikt in de Indische keuken). De specerij komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en het Middellandse Zeegebied. Ketoembar is erg gezond en heeft naast een flinke dosis vitamine A ook voordelen voor je maag en je afweersysteem.

 

Paddestoelen(mix) bevat goede voedingsstoffen; vitamine B2, foliumzuur, kalium en vezels. Goed voor je hart! Álle paddestoelen bevatten vezels die je cholesterolwaarden enorm verbeteren en je hart gezond houden. Portobello's, de grote paddestoelen, bevatten zelfs evenveel kalium als een banaan.

 

Ingrediënten

1 pot (Struik, 350 ml) krachtbouillon met kip; 2 sjalotten; 3 el milde olijfolie; 2 schalen paddenstoelenmix met paprika (à 200 gram, Jumbo); 400 gram risottorijst; 25 gram roomboter; 75 gram parmezaanse kaas, geraspt; koriander, zout en peper, knoflook naar eigen smaak.

 

Bereidingswijze

  1. Snipper de sjalotten.
  2. Verwarm de bouillon met drie potten water. Verhit de olie in een braadpan en fruit de ui, de paddenstoelenmix en de risottorijst ongeveer 2 minuten.
  3. Voeg vervolgens telkens een scheut bouillon toe, tot de rijst gaar is, goed mengen, roeren dus! Dit duurt ca. 20 minuten.
  4. Rasp de kaas of koop geraspte kaas, liefst vers bij uw kaasboer. Zet het vuur uit en roer er de roomboter en de geraspte kaas door. Naar eigen smaak koriander, zout en peper en knoflook toevoegen.

Tip, lekker met een groene salade/komkommer salade. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

586 kcal; 29 gram vet, 9 gram verzadigd; 81 gram koolhydraten, suikers 2 gram; 3 gram vezels; 19 gram eiwit; 113 gram groenten

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Gris, droge witte wijn;

Frankrijk: Champagne, heerlijke ‘bubbels’, brut (extra droog), sec (droog) of demi sec (half droog);

Spanje: Cava, bubbels net als boven, maar dan uit Spanje. Daarom heet het Cava en niet champagne.

Portugal: Espumante, idem, als boven;

Italië: Prosecco, idem, als boven;

Duitsland: Sekt, idem, als boven;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Noir, droge rode wijn;

Italië: Barbera of Barbaresco, droge rode wijn.

 

Terug Schrijf reactie

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven