Groepsexpositie "Natuurlijk Mooi" in Oud Drimmelen

15 mei 2024     Ingezonden door Maud Quaedvlieg

Vrijdag 17 mei t/m zondag 26 mei, inclusief het Pinksterweekend, exposeer ik met een grote groep kunstenaars in het prachtige polderlandschap van West Brabant. Een groep die de natuur een warm hart toedraagt. Creërend met respect voor de natuur, vaak letterlijk 'in de natuur’ of 'met de natuur'. Allen met een eigen visie op hun werk en leven.

De Honingraad start met gespreksavonden voor partners van mensen met kanker

15 mei 2024     Ingezonden bericht

HoningraadAls je partner getroffen is door kanker komt er veel op je af. Je wil er voor je partner zijn, maar je hebt zelf ook gevoelens. Je probeert zo goed mogelijk voor je partner te zorgen, maar het gewone leven draait ondertussen door.

Workshop Aquarelleren

14 mei 2024     Ingezonden bericht

workshop aquarelleren William van der ZandenHoe maak je wijdse polderzichten met dieptewerking en/of een krachtige frisse groenachtig-blauwe bomenpartij in glaceer- of nat in nat techniek? Of heb je meer lef om met een groene veeg of vlek een magisch kunstwerk te creëren met watervaste pen en interessante droogtechnieken?

Koken met Simone - Romige zuurkoolschotel met krieltjes, ham en kaas

16 februari 2024     Redactie Simone Baars - Bron Jumbo

Weer een lekker, natuurlijk, winters makkelijk recept! Een hoofdgerecht voor vier personen. Bereidingstijd 15 minuten en ca. 4 tot 5 minuten oventijd.

 

Terwijl ik dit recept schrijf waait en regent het dat het een lieve lust is! Reden dat ik nog maar een lekker winters en makkelijk te maken ovenschoteltje voor u schrijf.

 

Verse zuurkool staat in dit recept maar u mag natuurlijk ook verpakt (500 gram) nemen, naturel, met kruiden, wijnzuurkool. Het zal allemaal zeker smaken.

 

Verse zuurkool

Vers is minder zuur dan uit een pakje. De reden is dat de zuurkool in de verpakking eigenlijk veel langer in het fermentatieproces is geweest. Hierdoor wordt het suikergehalte lager, waardoor het fermentatieproces nagenoeg stopt. Als dat niet zou worden gedaan, gaat het fermenteren door en ‘ontploft’ de verpakking! Zuurkool zit vol met vitamine C, vezels, melkzuren en mineralen en kan ook ongekookt worden gegeten!

 

Weetje: wellicht handig na het nuttigen van (teveel) alcohol..., heeft u een kater…? Eet dan een bordje ongekookte zuurkool. Ff doorbijten maar het doet zijn werk… ECHT! Ook de darmen zijn blij, want zuurkool helpt wanneer de stoelgang wat minder gaat.

 

In dit recept staat als ingrediënt schouderham. Stiekem is dit geen officiële ham omdat het niet van de achterpoot, maar van de voorpoot, de schouder, wordt gemaakt. In dit stukje vlees zitten iets meer pezen, zenen en vet.

Schouderham is ook wat minder mals en van een andere kwaliteit dan achter- en beenham. Schouderham (varkensvlees), is gekookt en licht gerookt.

Weetje: Spaanse Serranoham is de gezondste ham.

 

Ingrediënten

1 kuipje Paturain cuisine knoflook en fijne kruiden, 185 gram (huismerk van alle supermarkten voldoet ook prima); 4 el olijfolie; ca. 700 gram krieltjes, met- of zonder schil; 250 gram (kastanje)champignons, in plakjes; ca. 120 gram (schouder)ham naar eigen smaak; 500 gram (verse) zuurkool, in reepjes; 100 gram geraspte kaas, naar eigen smaak jong, belegen, oud; peper; optioneel kerriepoeder.

Ovenschaal 18 x 28 cm.

In plaats van de ham kunt u natuurlijk kiezen voor varianten zoals kip, gehakt of vleesvervangers.

 

Bereidingswijze

  1. Verhit in een hapjespan 2 el olie. Bak de krieltjes in 10 minuten goudgeel en gaar.
  2. Verhit intussen in een koekenpan de resterende 2 el olie. Bak de champignons 3 minuten. Voeg de zuurkool toe en bak 6 minuten mee.
  3. Voeg de roomkaas toe aan de zuurkool en laat op laag vuur smelten, zodat een romige zuurkool ontstaat. Schep de hamreepjes (of een variant) erdoor en breng op smaak met peper.
  4. Schep de zuurkool in een ingevette ovenschaal. Verdeel er de krieltjes over en bestrooi ruim met kaas.

Bak de zuurkoolschotel onder de hete ovengrill in 4 tot 5 minuten goudgeel.

 

Heeft u geen ovengrill? Bak de zuurkoolschotel dan in de voorverwarmde oven op 200 graden in 20 minuten goudbruin en gaar. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarden per persoon

495 kcal; 29 gram vet waarvan 14 gram verzadigd; 34 gram koolhydraten waarvan 2 gram suikers; 9 gram vezels; 20 gram eiwit; 3.9 gram zout; 188 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk of nieuwe wereld: Riesling, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Gris, droge witte wijn;

Frankrijk: Chenin Blanc, droge witte wijn;

Duitsland: Weissburgunder; droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Pinot Noir, droge rode wijn;

Frankrijk: Cabernet Franc; droge rode wijn;

Duitsland: Spätburgunder; droge rode wijn.

 

 

 

Terug Schrijf reactie

Kunstroute Haagse Beemden

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven