Kiek - Gele lis in de avondzon

19 mei 2024     Fotografie Bert van Halteren

Gele Lis 1Wie na het avondeten buiten nog even de benen strekt kan voor mooie verrassingen komen te staan. Velen zitten met volle buik op de bank. Op straat heerst kalmte. Hoe mooi is het als deze dan wordt doorbroken door de laagstaande zon die al vechtend tegen haar ondergang de wereld transparant tracht te maken?

Nieuw energiecontract

19 mei 2024     Column Pennetje – Fotografie Alex De Vliegere, Jan Brouwer

EnergiecontractEindelijk, alea jacta est! (sprak Julius Caesar een eeuw of twintig geleden) de teerling is geworpen. Na maanden van hersenbrekende berekeningen en vergelijkingen kan ik jullie mededelen dat onze keus viel op Stroomboer X. Het huidige contract bij concullega Y loopt binnenkort af. Het geschatte maandtarief wordt aanzienlijk lager en brengt dus grote vreugd in huize Pennetje.

Pinksteren

19 mei 2024     Redactie en foto Geert Dekkers

Pinksteren VredesduifPinksteren betekent voor de meesten van ons een heerlijke vrije dag. Een lang weekend. Al zeventien eeuwen wordt dit feest gevierd op de vijftigste dag na Pasen. En tien dagen na Hemelvaartsdag. Ook zo’n fijne vrije dag. Wat voor tradities en betekenis heeft Pinksteren? In dit artikel meer over dit bijzondere feest.

 

Koken met Simone - Thaise pompoensoep met kokos

02 februari 2024     Redactie Simone Baars – Bron Jumbo

 

Een hoofdgerecht voor vier personen, bereidingstijd 30 min, inclusief 4 minuten oventijd.

 

Flespompoen, familie van de komkommer staat bekend om veel vlezig vruchtvlees en weinig pitten. De smaak is licht nootachtig, zacht en lekker zoet. Een vitamine A-bom, weinig kcal en een stimulerend effect op de darmen door de vele vezels. Als u het teveel werk vindt om de flespompoen schoon te maken; u kunt pompoenblokjes ook kant en klaar kopen!

 

Geschrapte wortelen (peentjes van echte bospeen, vele malen smakelijker dan waspeen). Veel vezels, voedingsstoffen en weinig kcal. Rijk aan bètacaroteen wat de oranje kleur geeft aan de wortel..

 

Thaise curry (pakje), Fairtrade, mild pittig met de kruidige smaak van Thaise kerrie. Alleen plantaardige ingrediënten; direct in Thailand bereid en verpakt, zo blijft de originele smaak goed bewaard.

 

Kokosmelk, ook wel klappermelk genoemd, is een ondoorzichtige melkwitte vloeistof die wordt gewonnen uit het kiemwit van volgroeide kokosnoten. Het kiemwit wordt vermengd met water en vervolgens met een doek uitgeperst. Door het hoge gehalte is de kokosmelk rijk aan calorieën en verzadigde vetten. Een belangrijke melkvervanger die dus ook gewoon gedronken kan worden.

 

Het pitabroodje, ook wel shoarmabroodje genoemd, is een plat broodje met een zachte korst. Het wordt overlangs ingesneden en er wordt vlees en/of groenten wordt in gestopt.

Geraspte kokos is glutenvrij en gemaakt van vers en zuiver geraspt vruchtvlees van de kokosnoot. Veel eiwitten, geen gluten en daardoor een goede vervanger voor tarwe.

 

Kikkererwten uit blik of pot zijn net zo gezond als gedroogde kikkererwten en kun je ook zo eten. Ze bevatten veel vitamines, mineralen en vezels, maar ook antioxidanten als vitamine E, koper, mangaan en zink.

 

Ingrediënten

1 flespompoen of pompoenblokjes (voorgesneden); 1 zak geschrapte wortelen (500 gram); 2 el milde olijfolie; 1 pakje Thaise gele curry (70 gram); 1 blikje kokosmelk 18 procent, (ca. 400 ml.); 1 pak volkoren Pita's (5 stuks); 2 el geraspte kokos; 1 blik kikkererwten (ca. 410 gram). Optioneel, peper, zout, knoflook, verse koriander.

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 220 graden.
  2. Schil de pompoen, halveer in de lengte en schep de zaadjes er met een lepel uit. Snij het vruchtvlees in blokjes van ca. 3 cm. Verhit de olie in een soeppan. Bak de pompoen met de wortel op 5 minuten op middelhoog vuur. Voeg de curry toe en bak dit 1 minuutje mee. Schenk er de kokosmelk bij, vul het blik met water en voeg dit toe. Breng tegen de kook aan en kook in ca. 20 minuten gaar.
  1. Bak intussen de pita's 4 minuten in de oven. Verhit een koekenpan zonder olie of boter. Rooster de geraspte kokos 3 minuten op middelhoog vuur. Schep het regelmatig om.
  2. Pureer de soep glad met een staafmixer. Giet de kikkererwten af en voeg toe aan de soep en verwarm dit een paar minuutjes mee. Snij de pita's in reepjes van ca. 1 cm breed.
  3. Bestrooi de soep met de kokos en serveer met het brood. Eet smakelijk!

 

Voedingswaarde per persoon

692kcal/36 gram vet, waarvan 22 gram verzadigd/64 gram koolhydraten, 13 gram suikers/20 gram voedingsvezel/18 gram eiwitten/2,5 gram zout/293 gram groenten.

 

Wijntip

Frankrijk: Pinot Gris, droge witte wijn;

Frankrijk: Viognier, een prettige, smakelijke druivensoort, droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: Chardonnay, Riesling...droge witte wijn;

Frankrijk; Elzas: Gewürztraminer... gewaagde droge witte wijn;

Frankrijk of nieuwe wereld: een droge rosé

 

Terug Schrijf reactie

Kunstroute Haagse Beemden

 


 

 


 

Kiek in de wijk

 

 



 Adverteren?

Klik voor e-mail of bel 06 46 99 66 32

 


 

 

Aspergeboerderij Schalk - Prinsenbeek 23-03-24 tm 23-06-24

Boerderijwinkel van de Kieboom - Ponyfeestje 08 mrt -

Flyer ponyfeestje

 

Freepik

 


 


 

 

 

 

^ Naar boven